• Ügyfélszolgálat: info@gymtropin.hu

Kosár  

Nincs termék

0 Ft‎ Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Fizetés

Miért, vagy minek használjak táplálékkiegészítőket? (1.rész)

Változik, kitágult a világ! Kétségtelen, Ránk, sportőrültekre és egészségpárti emberekre ezek a változások ugyanolyan hatással vannak, mint az élet más területén jártas és érdekelt fanatikusokra.

Látjuk, halljuk, érezzük, a fitnesz, és az arra épülő iparág korát éljük, hiszen lépten-nyomon belebotlunk egy-egy plakátba, hirdetésbe. Ki sem kell tennünk a lábunkat az ajtón, hiszen a közösségi felületek, vagy akár komolyabb témájú weboldalak is, telis-tele vannak olyan jól irányzott reklámokkal, amelyek azt állítják, márpedig Neked így kell kinézned, Neked ezt meg kell venned! Nincsen más út, csak akkor érhetsz célt, ha használójává válsz ezeknek a termékeknek!

Itt érkeztünk el ahhoz a témához, amely a kezdetektől fogva érdekli, de még inkább megosztja a sportolók többségét, legyen szó laikusokról, hobbistákról, vagy komolyabb szinten, akár versenyző személyekről.

Kell-e táplálékkiegészítőt használni? Ha igen, mégis mennyit? Csak ezektől remélhetünk eredményt?

Ezek azok a kérdések, amelyek leginkább fontosak, és érdemes tisztázni őket, mielőtt oldalt választunk! Az életben semmi sem csak fekete és csak fehér, el kell mélyedni kissé a kérdéskörben. Nagyon fontos azt leszögezni, hogy a közérthetőség érdekében fölösleges tudományos, vagy akár kémiai szinten boncolgatni a vegyületeket, vagy az azok által kiváltott hatásokat, csupán olyan mértékben kell körbejárni, amennyire egy átlagosan sportoló, és az alapokkal tisztában lévő hobbistát is érdekelhet.


Vegyük sorjában.
Biztos vagyok benne, az érdeklődők 99%-a, a testépítés és az alakformálás kapcsán, legtöbbször a fehérjekészítményekkel, mint elsődleges kiegészítőkkel találkoztak.

Fehérje, mint makro-tápanyag. Miért van rá szükségünk?
Az izomzatunk, a vázunk, a sejtjeink mind-mind lebomlanak, majd megújulnak. Ezekhez az anyagcsere folyamatokhoz utánpótlásra van szükség mindenki számára! Nem csak a sportolóknak és atlétáknak, hanem „Bözsi néninek” is, aki csak a sarki boltig sétálgat el. Az már más kérdés, hogy ki-mennyire figyel oda erre és mekkora arányban fogyaszt fehérjetartalmú ételeket.

Gondoljuk logikusan végig!
Házat építünk. Ledöntjük a falakat. Az eddiginél nagyobb, erősebb, magasabb házat szeretnénk fölépíteni. Mi kell ehhez? Több, erősebb, minőségi építőanyag.
Az edzés során is ugyanez történik, hiszen ezzel a tevékenységgel romboljuk az izomzatot. Így mi kell ahhoz, hogy az eddigieknél több, erősebb, minőségi izomsejtek épüljenek újjá? Az eddigieknél TÖBB kell, hogy legyen az utánpótlás, amely épül és szállítódik folyamatosan a szervezetünkbe. Nem kellenek egyenletek ehhez a megállapításhoz, csupán józanész! Ezen logika mentén, jó eséllyel magasabb fehérjebevitelre van szükségünk, mint amely jellemezte az eddig táplálkozásunkat, hiszen ritkán találkozni olyan emberrel, aki csak „hobbiból” magas fehérjetartalmú étrendet tartana, az nélkül, hogy bármilyen sporttevékenységet folytatna…!

A legalapvetőbb megoldás, ennek az emelt fehérjefogyasztásnak a biztosítására, ha a teljes étrendünkön és ételeink alapanyagain változtatunk, hiszen nem tudjuk a napsugarakat erre a célra felhasználni (sajnos)! Sovány húsok, tojás, túrókészítmények, stb… De ennek a cikknek nem a táplálkozástudomány a témája, ezért rátérnék a lényegi kérdéskörre.

Az újítások mind-mind azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék az életünket, időt, energiát spóroljanak nekünk! Ha egy szóval akarnám jellemezni a fehérjekészítményeket, mint táplálék kiegészítőket, akkor a „komfort” szó jutna eszembe!
+ Mennyivel egyszerűbb egy adag fehérjeport hozzáadni a reggeli zabpehelyhez, mint rántottát készíteni, vagy megsütni egy adag húst?!
+ Mennyivel változatosabban, és élményekben gazdagabban lehet étkezni, még diéta mellett is, ha ezekből a koncentrátumokból készítünk süteményeket, nassolnivalókat?!
+ Egy turmix elfogyasztása – kellemetlenségek nélkül – megtörténhet a buszon, metrón, vagy akár a bevásárlóközpontok üzletei között sétálgatva, néhány másodperc leforgása alatt!

Ezek a szempontok és érvek, „csupán” a kényelmünk mellett szóltak, de mára kijelenthető, hogy olyan minőségben és egyéni igényeknek megfelelően széles a termékpaletta, amelyben megoldást és alternatívát lehet találni.:
- Laktóz-érzékenységre,
- Glutén-érzékenységre,
- Aszpartam mentességre, vagy - ha totális diétát folytatunk –,
- 0 g-os cukortartalomra.

A kényelem mellett, ezek a szempontok már az egészségügyi helyzetünkre, és speciális igényeinkre is megoldást kínálnak, amely lehetővé teszi azok számára is a fogyasztást, akik eddig az ez irányú aggályaik miatt nem merték kipróbálni a fehérjeporokat!


Amennyiben valaki használja a fehérjekészítményeket, mindig előkerül a bűvös kérdés: Mennyi az ideális mennyiség?

Ennek tisztázása szempontjából tudnunk kell, hogy nekünk, mint aktívan sportoló embereknek mennyi a napi fehérjeigénye! Aktuális célunknak megfelelően változó ez a mennyiség, de most a példa kedvéért vegyünk egy 80 kg-os, izmosodni vágyó, átlagos adottságokkal rendelkező férfit, Viktort.

Az egész napi étrendjének tartalmaznia kell, mindent egybevetve, kb. 2 g / testsúly kilogramm (tskg) fehérjét, ami jelen esetben 160 g / nap -ot jelent.
Átlagosan, egy jobb minőségű fehérjekészítmény egy adagja (30 g) 25 g fehérjét tartalmaz.
Viktor nagyon elszánt, és mindent az aranyszabályok szerint akar csinálni, vagyis 2-3 óránként étkezik, és tudja, minél változatosabban oldja meg a fehérje pótlását, annál szélesebb spektrumú aminosav profilokhoz jut a szervezete, ami csak a hasznára válik!

Viktor korán kel, hajnalban indul a munkába, meló után azonnal rohan edzeni, hogy este még legyen ideje a családjára és elkészíteni a másnapi kajáját. Mindezek kedvéért, vásárol egy doboz fehérjét, hogy könnyítsen a helyzetén.
Reggel 5 perc alatt megejti az első étkezését ébredést követően - hiszen eddig tart bekanalazni a fehérjés zabpelyhet -, hogy azonnal visszatöltse az éjszaka folyamán leürült raktárakat, az edzés végeztével, amíg kiér a parkolóba, pedig már túl is esett az edzés utáni étkezésen, egy turmix formájában. Megspórolt magának időt és energiát, ráadásul a napi 160 g fehérjéből, már 50 g-ot el is fogyasztott. A többit ráér szilárd étkezés formájában megoldani, csirke, marha, vagy hal képében, amikor nyugodtan le tud ülni, és elfogyasztani azt!

Egy nagyon apró tudományt belecsempészve, érdemes megemlíteni, hogy a fehérjekészítmények oldalán szól a tény, hogy sokkal hamarabb és könnyebben emésztődik, mint a szilárd étel, hiszen ilyen formában az emésztőenzimek könnyebben aminosavakká tudják bontani azt, így a véráramba kerülése is gyorsabb ez által! Ez az a tény, ami miatt edzést követően az azonnali turmix fogyasztását ajánlják a legtöbben, hiszen ilyenkor úgy működik az izomzat, mint a szivacs, szív, szív, táplálkozik!

Mi, mint fogyasztók, fontos szempont számunkra az ár, vagy kifizetődőség kérdése! Mennyibe kerül nekünk ez a „kényelem” és praktikum?
Vegyük a legleterjedtebb fehérjeforrást, a testépítők kedvencét, a csirkemellet. A mai viszonyok között, 1 kg átlagosan 1.200. Ft-ba kerül. Könnyű kiszámolni, 100 g, aminek a fehérjetartalma hozzávetőleg egy adag tejsavó fehérje valós tartalmának felel meg, 22-24 g. Vegyünk egy dobozt a legelterjedtebb kiszerelésben (2270 g), ami átlagosan (a legjobb minőségűeket figyelembe véve), 15.000. Ft körül mozog.
Tehát a csirkemell egy adagja (100 g) 120 Ft; a fehérjének (30 g) durván 200 Ft.

Mindenkinek joga van eldönteni, hogy megéri-e neki ez a többletköltség, a kényelemért, íz élményekért és a jobb hasznosulásért cserébe! Persze itt lehetnek eltérések az árak tekintetében, hiszen hozzá lehet jutni 2-3.000. Ft-os húsokhoz, és 10.000. Ft alatti fehérjékhez is.

Mint minden valamire való történet végén, itt is érdemes valamiféle konklúziót megállapítani.

+ A fehérjekészítmény fogyasztása nem feltétele a fejlődésednek, vagy a sportnak, viszont rendkívül hatékonyan hozzájárul ahhoz!
+ Olyan lehetőségeket nyújt a sokoldalú és széles íz választékú felhasználásuk, amelyek az önsanyargatás (diéta) idején felüdülést jelentenek!

- Átlagos árakat figyelembe véve, olcsóbban ki lehet jönni, ha olcsóbb húsokat fogyasztasz.
- A szilárd táplálék (pl. egy adag hús) inkább okoz „jóllakottság érzetet”, mint egy turmix elfogyasztása (szubjektív vélemény)!

A döntés a Tied, ezek voltak én érveim és meglátásaim! :)